Ar kada nors fotografavote nuotrauką ir nustebote dėl juodo fono? Daugeliui žmonių yra paslaptis, kodėl taip nutinka ir kas tai lemia. Šiame tinklaraščio įraše panagrinėsime juodų fonų nuotraukose mokslinius pagrindus ir išsiaiškinsime, kas juos sukelia!

Iš esmės juodą foną nuotraukose lemia sąvoka, vadinama šviesos silpnėjimu (angl. light falloff). Tai yra, kai šviesa praranda savo intensyvumą per atstumą, todėl fonas atrodo tamsesnis, nei yra iš tikrųjų. Kad sukurtumėte šį efektą, tereikia įsitikinti, kad jūsų fotoaparato objektyve nustatyta plati diafragma (f/2 arba mažesnė). Tai padės užfiksuoti šviesos silpnėjimą ir sukurti juodą foną.

Kita juodo fono nuotraukose priežastis – fotoaparato ekspozicijos nustatymai. Nustatę mažesnę ekspoziciją, galite sukurti tamsių šešėlių ir juodų spalvų, kurios atsiranda nuotraukose. Šį efektą taip pat galite pastebėti, jei nustatytas per didelis užrakto greitis, todėl fotoaparatui sunku užfiksuoti daug šviesos.

Galiausiai juodą foną nuotraukose gali sukelti jus supanti aplinka. Jei fotografuojate prastai apšviestoje vietoje arba naktį, gali būti, kad fotoaparatui neužteks šviesos viskam tinkamai užfiksuoti. Jei norite atsikratyti juodų dėmių nuotraukose, turėsite pakoreguoti ekspoziciją arba pasirinkti ilgesnį užrakto greitį.

Apibendrinant galima pasakyti, kad yra daugybė priežasčių, dėl kurių nuotraukose gali atsirasti juodų dėmių. Suprasdami, kas jas sukelia, ir atitinkamai pakoregavę fotoaparato nustatymus, galite atsikratyti šių tamsių dėmių ir daryti geresnes nuotraukas! Taigi, kai kitą kartą susidursite su juodu fonu, nepamirškite atsižvelgti į šviesos silpnėjimą ir ekspozicijos nustatymus, kad pasiektumėte norimų rezultatų. Sėkmės!